Friluftsliv

Naturen finns tillgänglig på Kumlinge, året om. Populära aktiviteter i naturen är promenader, vandring, löpning, cykling, paddling samt fiske och jakt. I kommunen finns vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad samt simstränder, tennisbana och sportplaner samt några geocachar.
Förhandsbokade grupper kan beställa aktiviteter i naturen i ordnad form, men de flesta väljer att ta sig fram på egen hand. Vistelse i naturen erbjuder oförglömliga upplevelser: man kan träffa på både tranor, rävar, rådjur och älgar och många fler djurarter samt hitta sällsynta växter. 
Allemansrätten på Åland skiljer sig en del från motsvarigheten i Finland och Sverige på så sätt att reglerna är strängare på Åland.Det är tillåtet att övernatta en natt i naturen utan markägarens lov men aldrig tillåtet att göra upp eld utan tillstånd från markägarens. Tältare och campingvagnar hänvisas därför helst till campingplatser och alla ombeds behandla naturen varsamt.

flickaskidar   nakenpaddlarevandraiberg   algjakt 

Naturstigar
På Kumlinge finns en vandringsled som består av två olika delar varav den ena är c. 3km och den andra c. 3,4km. Denna led går igenom skiftande miljöer med tre utsiktsplatser. Sträckningen har ett rikt djurliv och man skall inte bli förvånad om man träffar på både trana och älg. Leden går förövrigt till stor del på älgarnas egna stigar. Bilburna vandrare parkerar bäst vid kyrkan eller vid rastplatsen nedanför Vårholmsböte. Ta gärna med hunden på promenad men håll den kopplad – inte bara med tanke på djur- och fågelliv utan även för huggormsrisken. Kartor över vandringsleden finns vid Kumlinge gästhamn och kyrkan. Njut av naturupplevelsen som denna vandringsled bjuder på!

På Seglinge finns en vandringsled som leder vandraren genom lummiga hasselskogar, över karga berg och runt envisa enbuskar till Delets strand med svalkande vind och rullande vågor. Där kan man hitta så kallade jättegrytor. Grytorna har formats i bergen under istiden när en sten har nött ett hål i berget. Stigen fick under våren 2007 en fortsättning längre norrut över bergen och sedan tillbaka till byn genom skogen. Den märkta stigen börjar vid den gamla bysmedjan i Seglinge by. Totalt blir vandringen c. 7-8 km. Även på denna stig kan man möta både rådjur och älg samt skåda fåglar i vassarna.

Orienteringskarta
Det finns en orienteringskarta över nordöstra Kumlinge. Hämta din egen karta från kommunkansliet eller beställ per e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. . eller telefonnummer 018-622 400

 

bggrey

Näringslivsnämndens sekreterare
Satu Numminen
Tel. 018-622 403 / 040 506 12 99
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

aktuelltrub

Lediga jobb i kommunen

Kumlinge kommun söker (klicka på befattningen för annons):

 

 

 

Corona -restriktioner

Coronarestriktionerna, rekommendationerna och kommunens egna beslut påverkar den kommunala verksamheten just nu så här:
- Kommunkansliet är öppet för kundbesök. Noggrann handhygien och avstånd i kontakterna till personalen gäller. Det finns munskydd att ta på innanför ytterdörren till vänster.
- Biblioteket är öppet, även här gäller noggrann handhygien och avstånd till personal och andra besökare.
- På skolan vistas elever och skolhusets personal. Föräldrar får besöka skolan vid behov, då gäller följande: du ska vara frisk, följa hygienreglerna och hålla avstånd.
- På daghemmet vistas under öppethållningstiden personal och barn samt deras föräldrar vid lämning och hämtning. Eventuella andra besökare ombeds ta kontakt på förhand och avtala om besök. Alla skall följa hygienreglerna.
- På Annagårdens servicehus gäller följande: Anhöriga/vänner som vill komma på besök till Annagården skall höra av sig på förhand och avtala om besökstid. Besökaren får inte ha några som helst symptom på smittsamma sjukdomar. Besökaren håller två meters avstånd till boende och personal eller använder skyddsutrustning (fås av personalen). 
- I kollektivtaxin i Kumlinge finns ansiktsmask att få. Fåga chauffören innan du kliver in i bilen! Rekommendationen från THL och ÅLR är att personer över 15 använder ansiktsmask i kollektivtrafiken.

Personer som anländer till Kumlinge från riskområden rekommenderas 7 dagars självkarantän.
Läs ÅLR´s karantänrekommendation från 7.1.2021. 

 

 

Deadline Kumlinge Nytt

Deadline för Kumlinge Nytt är den 25 varje månad.
Tidningen utkommer i regel i månadsskiftet.
Material sänds till redaktören Satu Numminen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel. 018-622 403 / 040 506 12 99