Friluftsliv

Naturen finns tillgänglig på Kumlinge, året om. Populära aktiviteter i naturen är promenader, vandring, löpning, cykling, paddling samt fiske och jakt. I kommunen finns vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad samt simstränder, tennisbana och sportplaner samt flera geocachar.
Förhandsbokade grupper kan beställa aktiviteter i naturen i ordnad form, men de flesta väljer att ta sig fram på egen hand. Vistelse i naturen erbjuder oförglömliga upplevelser: man kan träffa på både tranor, rävar, rådjur och älgar och många fler djurarter samt hitta sällsynta växter. 
Allemansrätten på Åland skiljer sig en del från motsvarigheten i Finland och Sverige på så sätt att reglerna är strängare på Åland.Det är tillåtet att övernatta en natt i naturen utan markägarens lov men aldrig tillåtet att göra upp eld utan tillstånd från markägarens. Tältare och campingvagnar hänvisas därför helst till campingplatser och alla ombeds behandla naturen varsamt.

flickaskidar   nakenpaddlarevandraiberg   algjakt 

Naturstigar
Vandringsstigarna på Kumlinge och Seglinge fick under våren 2020 än rejäl uppgradering, båda gällande märkning och skyltning. Stigarna är nu märkta med stolpar målade vita på ändan, de syns i naturen under alla årstider. Längs stigarna finns infotavlor som berättar på tre språk (svenska, finska, engelska) om natur, kultur och historia.

På Kumlinge finns en vandringsled med namnet Kumlinge åttan som består av två "ringar" brevid varandra, därav namnet åttan (8). Hela åttan är 12,5 km lång. Denna led går dels genom skog och mark men dels också längs en cykelstig samt längs huvudvägen genom Kumlinge. Terrängdelen går igenom skiftande miljöer med utsiktsplatser. Sträckningen har ett rikt djurliv och man skall inte bli förvånad om man träffar på både trana och älg. Leden går förövrigt till stor del på älgarnas egna stigar. Bilburna vandrare parkerar bäst vid Kumlinge Gästhamn eller vid kyrkan. Ta gärna med hunden på promenad men håll den kopplad – inte bara med tanke på djur- och fågelliv utan även för huggormsrisken. Kartor över vandringsleden finns i en postlåda vid Kumlinge Gästhamn och vid kyrkan. Njut av naturupplevelsen som denna vandringsled bjuder på!
Karta och info om Kumlinge åttan

På Seglinge finns en vandringsled, kallad Stangnäs-Sandvik, som leder vandraren genom lummiga hasselskogar, över karga berg och runt envisa enbuskar till Delets strand med svalkande vind och rullande vågor. Där kan man hitta så kallade jättegrytor. Grytorna har formats i bergen under istiden när en sten har nött ett hål i berget. Stigen fick under våren 2007 en fortsättning längre norrut över bergen och sedan tillbaka till byn genom skogen. Den märkta stigen börjar vid den gamla bysmedjan i Seglinge by, i närheten av den finns P-plats. Totalt blir vandringen 8 km. Även på denna stig kan man möta både rådjur och älg samt skåda fåglar i vassarna. Och hunden får gärna följa med men håll den kopplad!
Karta och info om Stangnäs-Sandvik

Orienteringskarta
Det finns en orienteringskarta över nordvästra Kumlinge. På området finns 10 kontroller med frågor om Ålands 100-åriga självstyrelse. Kontrollerna / frågorna är inte avhängiga varandra, därför kan man söka upp en del av dem eller alla och i vilken ordning som helst. Hämta din egen karta från kommunkansliet eller beställ per e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefonnummer 040 506 12 99 / näringslivssekreterare eller ladda ner här. Fråga för mer information!
Orienteringskarta med kontroller

Frisbeegolf
På Seglinge finns en frisbeegolfbana anlagd på våren 2020. Banan har nio korgar i naturskön omgivning. Från Seglinge färjfäste är det cirka 1,5 km till banan, skyltning från byns centrum. Discar kan hyras i gästhamnen eller på butiken.

 

bggrey

Näringslivsnämndens sekreterare
Satu Numminen
Tel. 018-622 403 / 040 506 12 99
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

aktuelltrub

Lediga jobb i kommunen

Kumlinge kommun söker (klicka på befattningen för annons):

Ingen befattning ledig för tillfället

KOMMUNKANSLIETS ÖPPETHÅLLNING

Kommunkansliet är öppet måndag-fredag kl. 9-12 och 13-15.

KOLLEKTIVTRAFIKENS TURLISTA

Kollektivtrafiken körs måndag-fredag i anslutning till frigående färjors ankomster och avgångar i norra Kumlinge (m/s Alfågeln och m/s Ejdern) samt i Snäckö (m/s Odin).
Alla kollektivtrafikens turer är beställningsturer, bokningen skall göras dagen innan per telefon 040 066 56 50.

17.8-3.10.2021 Kollektivtrafikens turlista

4.10-31.12.2021 Kollektivtrafikens turlista

 

 

 

Corona -restriktioner

Coronarestriktionerna, rekommendationerna och kommunens egna beslut påverkar den kommunala verksamheten just nu så här:
- Kommunkansliet är öppet. Noggrann handhygien och avstånd i kontakterna till personalen gäller. Det finns munskydd att ta på sig innanför ytterdörren till vänster. Stanna hemma om du har förkylningssymptom. Boka gärna ditt besök med berörd tjänsteman på förhand.
- Biblioteket är öppet, även där gäller noggrann handhygien och avstånd till personal och andra besökare.
- På daghemmet vistas under öppethållningstiden personal och barn samt barnens föräldrar vid lämning och hämtning. Alla ska följa hygienreglerna.
- På Annagårdens servicehus gäller följande: Endast symptomfria personer får komma på besök. Noggrann handhygien! Fullt vaccinerade personer behöver inte ha visir/munskydd inomhus. Utomhus är användning av skyddsutrustning inte nödvändig.
- I kommunens kollektivtrafik finns munskydd att få i taxin. Fråga chauffören innan du kliver in i taxin ifall du har symptom på smittsamma sjukdomar!

Senaste information och restriktioner från ÅLR finns att läsa på:
www.regeringen.ax/coronaviruset-covid-19

 

 

 

 

Deadline Kumlinge Nytt

Deadline för Kumlinge Nytt är den 25te varje månad.
Tidningen utkommer i regel i månadsskiftet.
Material sänds till redaktören Satu Numminen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel. 018-622 403 / 040 506 12 99