Sevärt

S:ta Anna kyrka, Kumlinge
Under ett besök i Kumlinge är kyrkan ett måste! S:ta Anna kyrka finns c. 1 km västerut från Kumlinges bycentra. Den medeltida stenkyrkan med sina takmålningar samt den välskötta gravgården är värda ett besök. Innanför dörren, i vapenhuset, finns broschyrer som berättar om kyrkans historia. Under sommaren 2017 hålls kyrkan öppen av en kyrkvärd måndag-lördag kl. 10-12 och 14-18 under tiden 19.6-5.8. På midsommarafton är kyrkan öppen enbart kl. 10-12. På midsommardagen är det stängt.

kumlingekyrka

Kumlinge kulturcentrum, Kumlinge
Byalaget i Kumlinge startade under 2012 ett flerårigt projekt på den gamla folkskolan, som ska så småningom göras om till ett kulturcentrum. Syftet är att skapa en mötesplats för lokalbefolkningen, skärgårdens besökare och kulturskapande.

Flygfyren
Flygfyren i Kumlinge byggdes 1937, då det fanns behov av regelbunden linjetrafik mellan Helsingfors och Stockholm, för tex post. Det planerades sex flygfyrar i Finland, fyra av dem byggdes upp, en alltså i Kumlinge. När kriget bröt ut släcktes fyren ned men den användes som observations- och rapporteringsplats av fiendens aktiviteter.
Dessutom har platsen för flygfyren Kasberget, varit intressant redan i mitten av 1700-talet: där gjordes geografiska mätningar av jordgloben. Inhämtade kunskaper användes sedan för den första mer exakta sjökartan.
Idag finns det en vision om att utveckla flygfyren till ett sjärnobservatorium.  

Apoteket, Kumlinge
Apoteket i Kumlinge by är skärgårdens enda och bevarat i gammal stil. Det är nog värt att göra ett plåster-köp till ärende för att se något vackert och känna historiens vingslag en stund! Apoteket är öppet måndag-fredag kl. 9-15 (i juli lunchstängt 12-13). OBS: Semesterstängt veckorna 23 och 26.

kumlingeapotek

Minnestenen på Fälberg, Kumlinge
Stenen står på berget bredvid apoteket söder om Kumlinge by. Den restes 1920 till minnet av Kumlinge-slaget som pågick 1808 då ett hundratal tappra kumlingebor besegrade en rysk trupp på åkrarna nedanför berget. Nedanför berget finns en infotavla där man kan läsa mera om Kumlinges historia.

minnesstenen

Hermas Museigård, Enklinge
En vandring på denna gård i Enklinge är en resa tillbaka i historien! Museet är öppet på sommaren, övriga tider enligt överenskommelse. Under sommaren 2017 är öppethållningstiderna följande: under tiden 12.6-12.8 måndag-söndag kl. 10-17 (stängt på midsommarafton).
Tel. 045 753 014 42

hermas

Seglinge förr och nu, Seglinge
Ovanför Seglinge andelshandel, i en gammal skolsal, visas upp föremål som är knutna till öns historia, särskilt till butikens och folkskolans tider på ön. Som kontrast finns information om livet på Seglinge idag. Utställningen är öppen samma tider som butiken håller öppet.
I den gamla Mangelboden, belägen centralt invid huvudvägen, finns en utställning med gamla bruksföremål. Dörren står alltid öppen så det är bara att kliva in!
I den gamla Smedjan, mitt i byn, finns en utställning med gamla verktyg. Till Smedjan hittar man genom att följa skyltningen till vandringsleden. Smedjan är alltid öppen för besökare. Mer om ön Seglinge kan man läsa på www.seglinge.ax

Midsommarstänger
På midsommarafton reses en egen midsommarstång i varje by. Stången dekoreras enligt byns tradition. Midsommarstängerna pryder sedan byn hela sommaren.

midsommarstang

bggrey

Näringslivsnämndens sekreterare
Satu Numminen
Tel. 018-622403 / 040 506 12 99
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

aktuelltrub

Bidrag 2018

Dags att söka bidrag för Kultur, Fritid, Idrott och ungdomsarbete för 2018. Sista ansökningsdag är sista januari 2018.
Mera information finns under Kultur & fritid

 

 

Lediga jobb i kommunen

 

Följande finns att söka (klicka på länken)

Sommarvikarier inom hemvården

 

 

Deadline Kumlinge Nytt

Deadline för Kumlinge Nytt är den 25 varje månad.
Tidningen utkommer i regel i månadsskiftet.
Material sänds till redaktören Satu Numminen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
telefon: direkt 622 403 (i kommunkansliet)